top of page
Çocuk ve Ergen Danışmanlığı
Geleceğin bireyleri olan çocuk ve ergenlerimizin gelişim sürecinde bilişsel, zihinsel, sosyal ve kişilik alanlarında yaşadıkları zorluklarla başedebilmeleri, başetmeyi öğrenmeleri, sağlıklı bir gelişim yaşayabilmeleri, kendine yetebilme kapasitesine sahip olabilmeleri gibi unsurları temel alan danışmanlık sürecidir.
Kimi zaman çocuk veya ergen "Benim bir sıkıntım var, yardıma ihtiyacım var." da diyebilir; kimi zaman ailesi tarafından bir terapiye de yönlendirilebilir. Lakin, terapide esas olgu; Terapinin çocuk ve ergenle birebir yürütülmesi, sorunun tespit edilmesi ve ailenin bu sürece etkin bir şekilde dahil edilip destek olmalarıdır.
Sorunun tespit aşamasında uygulanan testler, yapılan gözlemler, görüşmeler, ailenin vermiş olduğu gelişimsel öykü ile geniş bir analiz yapılır ve danışmanlık süreci planlanır. Böylece, probleme yönelik çalışılabilir; çocuk ve ergenin sosyal ve duygusal açıdan güçlenebilmesi, gelişimsel becerilerini arttırabilmesi, yaşına ve gelişim özelliklerine uygun olarak yaşadığı sorunların üstesinden gelebilmesine destek sağlanabilir.
Tuvalet eğitimi, alt ıslatma, uyku ve yeme (beslenme) problemleri, parmak emme, tırnak yeme, kardeş kıskançlığı, okula hazırlık süreci, davranış ve uyum problemleri, öğrenme performansını arttırma, öfke kontrolü, korku problemi, kaygı, boşanma sürecinde destek, kayıp ve yas, ergenlik döneminde kimlik oturtma çatışmaları, duygusal sorunlar, depresyon, akademik sorunlar/kaygılar, inernet bağımlılığı, özgüven eksikliği veya fazlalığı, aileyle ilişkide yaşanan sorunlar, dikkat eksikliği ve hieraktivite bozukluğu, gibi konularda profesyonel danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.
Çocuk ve ergenlik dönemlerinde gelişim hızla devam ettiği için, bu dönemde ortaya çıkan sorunlara ya da sorun olup olmadığı değerlendirilmesi hemen müdahale edilip değerlendirilmesi çocuğun ve ergenin bu gelişim sürecinde aksaklıklar, duraksamalar oluşmasını engeller. Ayrıca gelişim sürekliliğinin devamını sağlar.
Çocuklarla çalışırken; çocuğun yaşı, kişilik özelliği ve yaşanan sorun temel alınarak ve terapistle yapılan görüşmeden sonra hangi terapi yöntemi (oyun terapisi, bilişssel davranışçı terapi,vb.) uyulanacağına karar verilmektedir.
bottom of page